En medryckande biografi om Dag Hammarskjöld, FN:s mest kända och beundrade generalsekreterare. Boken är rikt illustrerad med ett hundratal bilder, varav många är unika och aldrig tidigare har publicerats.
Dag Hammarskjöld var Förenta Nationernas generalsekreterare från 1953 fram till sin död i flygkraschen 1961. Han beundrades av många, inte minst när han stod upp mot stormakterna och tog de många små nationernas parti. Han är fortfarande en av de mest aktade svenskarna utomlands, en världsmedborgare med stor integritet, som agerade på grundval av starka etiska värderingar.
I denna biografi framträder både människan, ämbetsmannen och diplomaten Dag Hammarskjöld på ett sätt som kanske aldrig förr. Henrik Berggrens initierade och inkännande text täcker hela hans liv, från barndomsåren i Sverige, tonåren på Uppsala slott, hans framgångsrika och okända ämbetsmannaår i Sverige till hans oerhört framgångsrika tid i FN. Hans för tidiga död i en flygplanskrasch i dåvarande Nordrhodesia satte punkt för en av världens mest framgångsrika diplomatkarriärer.
,
Recensioner
Dagens Nyheter: Levande om en diplomatisk legend
Aftonbladet: Stred för fred- in i döden
Svenska Dagbladet: En fascinerande bok om en fascinerande människa
1968 är efterkrigstidens mest mytomspunna år – det uppfattas av många som avgörande i västvärldens historia och efter ett halvt sekel väcker det fortfarande känslor. Historikern och författaren Henrik Berggren utforskar i denna bok det symbolladdade året 1968 – i Sverige och i världen.
För en del handlar det om ett minne av ett ögonblick då frihetens rike tycktes ligga inom räckhåll. Mer eller mindre militanta studentuppror världen över ruskade om både politiker och föräldragenerationen och möttes inte sällan av hårdhänta svar från polis och militär.
Åren runt 68 präglades också av en ny syn på kärlek och sex, men relationerna i vardagslivet förblev oftast desamma. För många var 68 något som utspelade sig någon annanstans och berörde andra människor. De flesta svenskar läste inte Marx, rökte hasch och lyssnade på Jimi Hendrix, utan tittade på High Chaparral och Forsytesagan, drack brännvin och gillade Gunnar Wiklund.
Listan över mest sålda skivor toppades av Cliff Richard med ”Congratulations” och Anna-Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan”. Antalet bingospelare nådde nya höjder och på ungdomsgårdarna var intresset mest inriktat på flipperspel.
I åtta essäer och med över 140 bilder berättar Henrik Berggren initierat, men ändå lustfyllt om ungdomsrevolt, konst och litteratur, om studentliv, fritid och arbete, religiösa strömningar och om det politiska efterspelet av den svenska ”revolutionen”. Detta är den kanske mest heltäckande boken om det svenska 1968.
68 recensioner
Dagens Nyheter: Författaren Ragnar Strömberg läser en spänstig bok med stark närvarokänsla.
Ord & BIld: Henrik Berggrens omsorgsfulla 68 förvandlar effektivt myt till verklighet
Ystads Allehanda: Med revor i tiden
Jag är präst på Östermalm. Vi i Ödtermalms kristna råd undrar om du kunde komma till Templet Östermalmsgatan 69
11450 Sthlm den 20 oktober kl. 18 och tala om Dag Hammarskjöld. Detta är ett sätt att aktualisera FN-dagen. Författararvode utgår. Tacksam för snabbt svar.
Med vänliga hälsningar.
Klas Lindberg präst i Evangeliska Brödraförsamlingen klas.lindberg@evangeliska.com
Kan inte tänka mig särskilt många som inte skulle vilja lyssna på dig som föreläsare.
Jag representerar Bibliotekets vänner Skanör & Falsterbo, där vi i styrelsen nu sitter och planerar höstens aktiviteter. Du har ju nyligen framträtt på Svalövs bibliotek, så en skåneresa är säkert inte främmande för dig. Om du har intresse önskar jag info om vad som gäller för ett eventuellt avtal om föreläsning här.
Själv blev jag extra intresserad av ditt projekt, då jag hade mina föräldrar i Stockholm den perioden och min pappa var verksam inom den militära underrättelsetjänsten. Förhoppningsvis en ny föreläsning!
Med hopp om svar.
För Bibliotekets vänner
Gustaf Brattberg
Jag skriver till dig i egenskap av ansvarig för s k Afternoon tea-samtal i Uppenbarelsekyrkan, Hägerstens församling.
I dessa samtal vill vi få aktuella kultur- livs- och samhällsfrågor belysta med hjälp av inbjudna gäster som fungerar som en samtalspanel. För ett av höstens samtal har vi tänkt temat: Dag Hammarskjöld.
Nu undrar vi om du vill och kan komma till oss i höst?
Tid: söndagen den 26 novemberkl 16.30-17.45 (Te/kaffe 16-16.30)
Plats: Uppenbarelsekyrkan, Hägersten.
Arvode: Vanligen enligt författarförbundets riktlinjer. Och reseersättning om så behövs.
Med vänliga hälsningar
Staffan Alberts
staffan.alberts@svenskakyrkan.se, tfn 08-685 30 26
jag skriver till dig från den centrala förvaltningen inom Stockholms läns landsting. Vi håller till på Kungsholmen i Stockholm och här arbetar både förtroendevalda och administratörer. Ett par gånger per termin ordnar vi ett föredrag för personalen.
Tillsammans med en kollega ansvarar jag för programmet på dessa träffar. Nu undrar jag om du har lust och möjlighet att komma till os och tala om Dag Hammarskjöld någon gång under maj månad.
Programmet startar 15:45 och håller på ca en timme.
Detta är bara en sondering – och skulle du vara intresserad kan vi höras vidare.
Hälsningar // Maria Hjort, Biblioteket Stockholms läns landsting – tel 08 7374238
maria.hjort@sll.se
Jag ar med I SVEA NYC och kommer tyvarr att missa ditt framtradande pa Scandivavia House 28 mars. Min papa var fn soldat I Kongo 61-62. Minns att han berattade att han var pa forsvardepartementet I Stockholm nar samtalet kom in via radio om flygkraschen. Skulle vara roligt att fa tag pa din bok har I USA om det gar. Annars kanske bokhandeln I Sverige?
Med vanlig halsning,
Anna
Svalövs bibliotek skulle gärna vilja boka in ett besök av dig, någon gång under feb-maj 2017. Du når mig på martin.axelsson@svalov.se.
Vänlig hälsning