En medryckande biografi om Dag Hammarskjöld, FN:s mest kända och beundrade generalsekreterare. Boken är rikt illustrerad med ett hundratal bilder, varav många är unika och aldrig tidigare har publicerats.
Dag Hammarskjöld var Förenta Nationernas generalsekreterare från 1953 fram till sin död i flygkraschen 1961. Han beundrades av många, inte minst när han stod upp mot stormakterna och tog de många små nationernas parti. Han är fortfarande en av de mest aktade svenskarna utomlands, en världsmedborgare med stor integritet, som agerade på grundval av starka etiska värderingar.

I denna biografi framträder både människan, ämbetsmannen och diplomaten Dag Hammarskjöld på ett sätt som kanske aldrig förr. Henrik Berggrens initierade och inkännande text täcker hela hans liv, från barndomsåren i Sverige, tonåren på Uppsala slott, hans framgångsrika och okända ämbetsmannaår i Sverige till hans oerhört framgångsrika tid i FN. Hans för tidiga död i en flygplanskrasch i dåvarande Nordrhodesia satte punkt för en av världens mest framgångsrika diplomatkarriärer.
,

Recensioner
Dagens Nyheter: Levande om en diplomatisk legend
Aftonbladet: Stred för fred- in i döden
Svenska Dagbladet: En fascinerande bok om en fascinerande människa


 

1968 är efterkrigstidens mest mytomspunna år – det uppfattas av många som avgörande i västvärldens historia och efter ett halvt sekel väcker det fortfarande känslor. Historikern och författaren Henrik Berggren utforskar i denna bok det symbolladdade året 1968 – i Sverige och i världen.

För en del handlar det om ett minne av ett ögonblick då frihetens rike tycktes ligga inom räckhåll. Mer eller mindre militanta studentuppror världen över ruskade om både politiker och föräldragenerationen och möttes inte sällan av hårdhänta svar från polis och militär.

Åren runt 68 präglades också av en ny syn på kärlek och sex, men relationerna i vardagslivet förblev oftast desamma. För många var 68 något som utspelade sig någon annanstans och berörde andra människor. De flesta svenskar läste inte Marx, rökte hasch och lyssnade på Jimi Hendrix, utan tittade på High Chaparral och Forsytesagan, drack brännvin och gillade Gunnar Wiklund.

Listan över mest sålda skivor toppades av Cliff Richard med ”Congratulations” och Anna-Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan”. Antalet bingospelare nådde nya höjder och på ungdomsgårdarna var intresset mest inriktat på flipperspel.

I åtta essäer och med över 140 bilder berättar Henrik Berggren initierat, men ändå lustfyllt om ungdomsrevolt, konst och litteratur, om studentliv, fritid och arbete, religiösa strömningar och om det politiska efterspelet av den svenska ”revolutionen”. Detta är den kanske mest heltäckande boken om det svenska 1968.

68 recensioner
Dagens Nyheter: Författaren Ragnar Strömberg läser en spänstig bok med stark närvarokänsla. 
Ord & BIld:  Henrik Berggrens omsorgsfulla 68 förvandlar effektivt myt till verklighet
Ystads Allehanda: Med revor i tiden