NEW YORKS HISTORIA

För ett par år sedan frågade Erik Osvalds på Historiska Media om det var någon storstad som jag hade ett särskilt förhållande till. Han höll just på att ge ut en serie guideböcker och undrade om jag kunde bidra på något hörn. Det enda jag kunde komma på att säga (förutom Stockholm, vilket inte var aktuellt) var New York, vilket jag tyckte var lite färglöst, eftersom var och varannan svensk verkar ha en personlig relation till staden. Det hade varit roligare att kunna säga Harare eller Vientiane.
Men, tillade jag, jag har faktiskt bott fem år i NY som tonåring på 1970-talet och har ett passionerat intresse för stadens historia. Villket ledde till att jag skrev en essä på 20 sidor med titeln "Allt som är fast förflyktigas"  till en reseguide som kom ut på Karavan Puls häromåret.
Under arbetet insåg jag att detta var ett ämne om förtjänade en utförligare behandling. Dels därför att stadens historia är så fascinerande och mångsidig i sig själv, dels därför att den har en högst aktuell bäring på dagens debatt om migration och integration. Så nu blir det en bok som kommer på Historiska Media våren 2019. Det blir ett välbehövligt avbrott innan jag skriver vidare på min trilogi om Sverige under andra världskriget, "Landet utanför".

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Leif Carlsson » NEW YORKS HISTORIA:  ”Jag är nyfiken på när del tre i trilogin om Sverige under 2:a världskriget komme”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-